Werkzaamheden

Speakers hebben door de jaren heen een hoop te verduren. Door verschillende verhuizingen lopen ze schade op, maar ook door luchtvochtigheid, nicotine, afspelen en het simpelweg staan. Vaak zijn deze vormen van slijtage allemaal weer te verhelpen.

De meest voorkomende problemen zijn de verdroogde foamranden. Logisch, want dit gebied komt in beweging als de speaker aanstaat. Foam trekt ook vocht aan dat altijd aanwezig is in de kamer en je kunt je voorstellen dat de meeste vintage speakers een periode van zware rokers hebben moeten doormaken. De randen verpulveren na verloop van tijd en de conus raakt in onbalans. Het heeft ook invloed op het geluid en als dit te lang blijft schaven kam men zelfs storingen krijgen in de versterker. Hoog tijd om het op te lossen. Om de speaker zo authentiek mogelijk te houden, proberen we de foamrand te herstellen in plaats van de gehele driver te vervangen. Je wilt immers het geluid verkrijgen zoals de fabrikant het destijds bedoeld heeft. Dit is wel een tijdrovende en precieze klus, maar dan kunnen de speakers weer jaren mee.

Door het veelvuldig verplaatsen van de luidspreker heeft vaak ook de kast wat geleden. Ook licht, vocht en een bladderende verflaag kunnen de buitenkant verloederen. Afhankelijk van het soort fineer zijn daar ook weer oplossingen voor te bedenken. Er zijn tegenwoordig plakfolies die erg op hout lijken. Opnieuw fineren valt echter buiten ons vakgebied. Vintage Speaker Service kijkt mee naar oplossingen en geeft eerlijk advies.

Vaak hebben speakers hun speelruimte moeten delen met honden of katten. De stoffronten raken beschadigd van krabbewegingen, maar kunnen gelukkig opnieuw worden aangebracht. De kosten zijn afhankelijk van de grootte en de kleur. Verder wordt er gekeken of de aansluitterminals op de achterzijde nog intact zijn en indien nodig worden ze vervangen. Kortom; het streven is een nette, goed spelende set voor vele extra jaren!